Francja, Włochy, Meksyk – kuchnie tych krajów są pełne dojrzałych w słońcu i aromatycznych produktów. Chętnie kosztujemy takich dań w trakcie wakacji w krajach śródziemnomorskich. Teraz, kiedy z tęsknotą wspominamy lato, koniecznie przywołajmy Smaki Świata w naszych kuchniach i domach.
Dlaczego warto dodawać Smaki Świata do dań rozgrzewających?
Słodko-kwaśne pomidory suszone, oliwki zielone i czarne, a także słone kapary nadają się nie tylko do zimnych koktajlowych przekąsek. Spisują się także doskonale w sycących i aromatycznych zupach oraz daniach głównych, które przyjemnie rozgrzewają jesienną porą. Jedne z najsilniejszych i najmilszych wspomnień z wakacyjnych podróży wiążą się z pysznym jedzeniem. Teraz, kiedy na zewnątrz pogoda jest kapryśna, dobrze wrócić do nich nie tylko myślami. Przyrządźmy smaczne i rozgrzewające dania, do których dorzucimy nasycone słońcem produkty z serii Smaki Świata.
Do jakich dań dodawać oliwki, kapary i suszone pomidory?
Produkty z linii Smaków Świata są uniwersalnym dodatkiem i świetnie komponują się z rozgrzewającymi daniami. Makarony, risotta czy kaszotta to propozycje, które warto wzbogacić oliwkami, kaparami czy suszonymi pomidorami. Nie tylko poprawiają ich smak, ale również fakturę, która staje się przyjemnie chrupiąca.
Smaki Świata to bogactwo witamin, o których obecność w diecie jesienią szczególnie warto zadbać. A w przypadku produktów gotowych do spożycia jest to wartość oczywista. Wystarczy dorzucić je do posiłku w trakcie przygotowania lub w charakterze dekoracji. Każdy produkt z tej rodziny stanowi bogactwo antyoksydantów i witamin. Jeśli chodzi o te pierwsze, to jest ich znacznie więcej niż w świeżym produkcie.
Oliwki są źródłem witamin A,B,C i E, zatem skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Ponadto zawierają takie pierwiastki, jak: żelazo, fosfor czy potas. Zawierają także cenny błonnik.
Suszone pomidory natomiast przewyższają świeże pomidory ilością likopenu, silnego przeciwutleniacza. Zawierają także witaminę E, która odpowiada za dobrą kondycję skóry i oczu, a także witaminę K wpływającą na krzepliwość krwi i witaminę B3 regulującą metabolizm cukru.
Kapary marynowane zawierają liczne pierwiastki mineralne, witaminy, szczególnie witaminę C i A). Jednak za najważniejsze składniki kaparów uznaje się polifenole, antyoksydanty substancji chroniących przed nowotworami i spowalniających procesy starzenia się organizmu.
A oto pomysły na sycące i rozgrzewające jesienne dania ze Smakami Świata:
Kurczak w cieście serowym z oliwkami |
|
Pieczony łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami |
|
Fritatta z pomidorami i oliwkami |
Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami |
|
Paprykowe leczo z oliwkami |
|
Kotlety rybne z suszonymi pomidorami |