Składniki na 2 porcje:
Połowa włoskiej kapusty,
100 g grzybów suszonych,
50 g rodzynek,
Cynamon mielony Prymat,
Kminek cały Prymat,
100 ml śmietany 36%,
40 ml czerwonego wina porto,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Z kapusty wykrawamy twardy środek. Wybieramy duże liście, odkrawamy łodygę.
Liście zawijamy...
...i kroimy w cienkie paski.
W garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę. Przygotowujemy miskę pełną zimnej wody (można dodać kostki lodu).
Do wrzątku wrzucamy kapustę. Czekamy aż woda znów się zagotuje i blanszujemy przez ok 3-4 minuty (zależy od kapusty trzeba sprawdzać kapustę, żeby była mięciutka, ale nie rozgotowana).
Po tym czasie wyjmujemy ją i wrzucamy do miski z zimną wodą.
Gdy kapusta ostygnie w wodzie – odcedzamy ją.
Wykładamy na ściereczkę lub ręczniki papierowe i osuszamy.
Namoczone uprzednio suszone grzyby kroimy w cienkie paski. Odkładamy do osobnego naczynia.
Na patelni podgrzewamy olej na małym ogniu. Wrzucamy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie smażymy pod przykryciem ok. 3-4 minuty.
W trakcie smażenia doprawiamy kminkiem mielonym.
Na osobnej patelni smażymy grzyby przez ok. 5-6 minut aż będą miękkie.
Po chwili dodajemy namoczone uprzednio rodzynki, mieszamy i smażymy. Doprawiamy cynamonem mielonym i dolewamy porto. Podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy.
Gdy sos się nieco zagotuje, wrzucamy do niego kapustę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane danie układamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!