Moskole

Moskole to potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. To placki przygotowywane z ziemniaków, mąki, wody i soli. Moskole podawane są do dzisiaj w restauracjach jako danie regionalne, najczęściej w formie placków wypiekanych na patelni. Natomiast kiedyś pieczone były na rozgrzanych blachach, i ta metoda do dziś stosowana jest w wielu góralskich domach. Zobaczcie przepis Klubu Szefów Kuchni:
Krok 1 – lista zakupów
Ziemniaki - 1 kg
Mąka pszenna - 400 g
¾ szklanki maślanki
Masło - 100 g
Sól do smaku
Czosnek - 5 ząbków
Serek topiony z pieprzem - 100 g
Zielenina
Krok 2
Ziemniaki ugotować i zmielić.
Krok 3
Ziemniaki wyrobić z mąką i maślanką, doprawić do smaku solą.
Krok 4
Z ciasta uformować placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm.
Krok 5
Moskole usmażyć na suchej patelni.
Krok 6
Masło ugnieść z roztartym czosnkiem.
Krok 7
Gotowe placki posmarować masłem czosnkowym lub serkiem topionym, posypać świeżo siekaną zieleniną i podawać.
Krok 8
Moskole można również podać z serkiem wiejskim i świeżymi warzywami.
Komentarze (1)