Żurawinę można łączyć z różnymi dodatkami, tworząc sosy, które są idealnym dodatkiem do ryb, mięs, wędlin i pasztetów. Na dobry początek proponuję wypróbowanie poniższych przepisów. Na pewno przypadną Wam do gustu i spowodują, że pokochacie sosy z żurawiną.
Inspiracja 1 – sos z jabłkiem i ostrą papryką
2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny zagotuj z 2/3 szklanki soku pomarańczowego, dodaj pokrojone jabłko i skórkę startą z 1/3 cytryny. Wsyp 1/3 szklanki cukru, szczyptę soli i odrobinę Papryki ostrej mielonej Prymat. Wlej 2 łyżki białego octu winnego. Sos gotuj pod przykryciem, aż żurawina zacznie pękać. Dopraw do smaku. Podawaj na zimno do mięs i serów.
Inspiracja 2 – sos żurawinowy ze śmietaną
30 dag żurawiny wsyp do garnka, dodaj 2/3 litra wody i 3/4 szklanki cukru, gotuj ok. 30 minut, aż żurawina się rozpadnie, a sos zgęstnieje. 1/3 szklanki gęstej śmietany wymieszaj w kubku z 2 łyżkami gorącego sosu, wlej do garnka, wymieszaj, podgrzej. Dopraw solą i Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawaj na ciepło do drobiu lub cielęciny.
Inspiracja 3 – sos żurawinowy
4 łyżki konfitury żurawinowej, 50 ml czerwonego półwytrawnego wina, sok z 1 cytryny i 1 łyżkę Chrzanu tartego Smak dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku przyprawą do grzanego wina i piwa Prymat. Dla otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito. Podawać do roladek z sandacza, wędlin i pasztetów.
Inspiracja 4 - sos imbirowo-żurawinowy
250 ml soku żurawinowego zagotować z 2 łyżkami suszonej żurawiny amerykańskiej, sokiem z 1 limonki, 1 pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, 1 łyżeczką Imbiru mielonego Prymat i 1 łyżką miodu. Gdy część płynu odparuje, sos przetrzeć przez sito i ponownie zagotować, dodając 1 łyżkę suszonej żurawiny. Na końcu dodać szczyptę Kolendry Prymat i całość doprawić do smaku Przyprawą do piernika i Pieprzem czarnym rubomielonym Prymat. Podawać do mięs, np. pieczonej jagnięciny.
Inspiracja 5 – dip żurawinowy
1 cebulę dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić, 50 g suszonej żurawiny posiekać. 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili wymieszać z 3 łyżkami ketchupu, 2-3 łyżkami curry, żurawiną amerykańską i dymką. Podawać do frytek i świeżych warzyw.
Poniżej gotowa propozycja do czego zaserwoawać sos żurawinowy:
Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym
Składniki:
(dla 4 osób)
2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, Pieprz czarny grubomielony Prymat
Chutney żurawinowy:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny
100 g cukru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
1 limonka
½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
1 łyżeczka Kolendry Prymat
1 łyżeczka soli
Marynata:
3 łyżki oliwek
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Sposób przygotowania:
Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady. Chutney należy zużyć w ciągu 2-3 dni. Gorący sos można również przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.