Doskonałą receptą na poprawę samopoczucia mogą okazać się kulinaria. Nic tak nie poprawi nam humoru, jak pyszna rozgrzewająca zupa lub szybkie danie, które łatwo i szybko można przygotować po ciężkim dniu pracy. A wykorzystując warzywa o żywych kolorach - jak marchewka, kukurydza czy brokuły - możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam ciepłe i słoneczne lato.
KREM KUKURYDZIANY Z IMBIREM
Składniki dla 4 osób:
200 g kukurydzy w puszce,
1 łyżka masła,
1 obrana, pokrojona w plastry marchew,
1 pokrojona w kostkę cebula,
0,75 l Rosołu warzywnego Kucharek,
100 ml śmietany 36%,
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat,
Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony Prymat do smaku.
Ser pleśniowy do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle podsmażyć kukurydzę, marchew oraz cebulę. Po chwili wlać bulion, a całość zagotować. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Serwować z pokruszonym serem pleśniowym.