Kurkuma to przede wszystkim jedna z najlepiej zbadanych przypraw świata, a przy tym w kuchni polskiej nadal mało doceniana. Silny zapach, pieprzny smak i wyrazisty kolor to kwintesencja walorów tej egzotycznej przyprawy korzennej. Niegdyś mnisi buddyjscy barwili nią swoje szaty, dziś trafia coraz częściej do koszyka z zakupami, choć nadal wielu nie wie „z czym ją jeść...”.
Złoto w proszku
Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z rodziny imbirowatych, a jej kłącza są podobne do korzeni imbiru. Przyprawa powstaje ze sproszkowanego kłącza i odznacza się niezwykle intensywnym kolorem, który jest doskonałym barwnikiem. W kuchni stosowana jest ze względu na smak i właśnie kolor, dzięki czemu bywa zamiennikiem dla innej barwiącej przyprawy – szlachetnego szafranu. Zwana też bywa szafranem indyjskim, choć z prawdziwym szafranem łączy ją tylko kolor.
Kurkuma to przyprawa o głębokim smaku – ostrym, korzennym nieco gorzkawym, o lekkim akcencie pieprzowym i piżmowym.
Warto wiedzieć, że... kurkuma długo zachowuje kolor, jednak szybko traci smak, dlatego opakowanie 20 g jest idealne.
Kurkuma w kuchni
|
To właśnie kurkuma daje kolor mieszance przypraw – curry. Jednak często zapomina się, że jej wyrazisty, gorzkawy i lekko pieprzny smak sprawiają, że dania nabierają wyrazistości, a zwykły, nieco mdły ryż, nabiera charakteru. Doskonale doda koloru takim daniom jak: |
Uwaga – kurkuma łatwo się przypala, dlatego lepiej dodawać ją do duszenia i gotowania, a nie na rozgrzany tłuszcz.
Kurkuma – super food na zdrowie
O leczniczych właściwościach kurkumy, a dokładniej kurkuminy, substancji odpowiedzialnej za ten charakterystyczny kolor i prozdrowotne działanie, napisano niejeden artykuł naukowy. Co więcej badania kliniczne potwierdzają liczne i wszechstronne właściwości lecznicze:
1. Kurkuma jest antyoksydantem, zatem zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się komórek.
2. Pozytywnie wpływa na procesy trawienne, działa żółciopędnie, wspomaga utrzymanie dobrej flory bakteryjnej.
3. Wykazuje działanie antynowotworowe – na poziomie przeciwdziałania, zachowania integralności komórkowej w przypadku zagrożenia nowotworem, zmniejsza też guzy nowotworowe, co potwierdzają badania z różnych placówek medycznych, np. John Hopkins Medicine czy Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston.
4. Działa przeciwzapalnie i antybiotycznie.
5. Oczyszcza krew i płuca.
6. Co ciekawe zapobiega nawet chorobom neurologicznym takim jak choroba Alzheimera i stwardnienie rozsiane.
To tylko kilka najczęściej podkreślanych atutów tej przyprawy. Naukowcy i lekarze z różnych stron świata co chwila odnajdują jej nowe zastosowania i prozdrowotne działanie kurkumy.
Stąd też coraz częściej kurkumę spożywa się niemal jak lek, rozpuszczając proszek w mleku lub wodzie, czy też dodając łyżeczkę do jogurtu naturalnego lub modnych ostatnio koktajli owocowo-warzywnych. Kurkuma wykazuje działanie prozdrowotne w obecności tłuszczy, jak i pieprzu czarnego, o czym warto pamiętać.
Poznajcie przepisy na dania z użyciem kurkumy
„Pomarańczowe” placuszki z kaszy jaglanej z wiosenną sałatą |
Składniki dla 4 osób: 100 g kaszy jaglanej 200 g rukoli/roszponki |
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, wodę, sól i kurkumę – składniki zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placuszki na rumiany kolor z obydwu stron.
Placki podawać z sałatką. Do miski przełożyć umytą rukolę lub roszponkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewki, pokrojone w plasterki oliwki, polewając na koniec sosem greckim przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu. Opcjonalnie można dodać ser feta.
Kurczak tikka masala
Składniki dla 4 osób: 1 podwójny filet kurczaka zagrodowego Sos: |
|
Przygotowanie:
Filety kurczaka umyć, pokroić na paski. W miseczce przygotować marynatę: jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku, miksem przypraw i sokiem z limonki. Do miski przełożyć mięso i obtoczyć je w powstałym sosie. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Przygotowanie sosu: do rozgrzanego rondelka wrzucić posiekaną cebulę, zarumienić. Dodać pokrojone bez pestek pomidory lub pomidory z puszki, doprawić czosnkiem, imbirem, solą i przyprawą garam masala i gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje, a woda wyparuje. W tym czasie na patelni obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Przesmażone mięso przełożyć do rondelka z sosem pomidorowymi gotować ok. 5 minut, po czym dodać odmierzoną porcję śmietany i dusić na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Tak przygotowane filety kurczaka podawać z ryżem.
Wołowina z imbirem
Składniki: 0,5 kg polędwicy wołowej (opcjonalnie rostbefu wołowego) |
|
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę – do miseczki dodajemy olej sezamowy, sambal oelek i przyprawy (możemy wymieszać w zakręconym pokrywką słoiku). Mięso myjemy i czyścimy, a następnie kroimy w paski. W misce obtaczamy z połowy proporcji marynaty przygotowane mięso i odstawiamy na 30 minut. Przygotowujemy bulion z kostki (wedle instrukcji na opakowaniu) i odmierzamy potrzebną ilość oraz warzywa: obrane i umyte marchewki i cukinie kroimy w cienkie plasterki, obrane cebule w piórka, paprykę w paseczki, dymkę siekamy na grubsze kawałki. Następnie w szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy zamarynowane wcześniej mięso i przesmażamy z obu stron ok. 2 minut. Mięso wykładamy na papierowy ręcznik, a do naczynia wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę przesmażamy, zalewamy przygotowanym bulionem i pod przykryciem dusimy ok. 15-20 minut. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Po 20 minutach do warzyw dodajemy resztę marynaty i gotujemy aż sos zgęstnieje. Mięso łączymy z warzywami, mieszamy i gotujemy ok. 1 minutę. Wołowinę z warzywami podajemy w miseczce z ryżem basmati, dekorując listkami świeżej kolendry i posypując prażonymi ziarnami sezamu i polewamy paroma kroplami oleju sezamowego.