Kuchnia z jajem: Jajko nie jedno ma imię

Światowy Dzień Jajka
Także i jajka doczekały się swojego święta. Ten cud natury celebrujemy w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj - International Egg Commission.
Jaja Fabergé
Jajo carskie to niezwykły pomysł na przygotowanie wyjątkowego prezentu wielkanocnego na dworze Romanowów. Na życzenie cara Aleksandra III złotnik Peter Carl Fabergé przygotował pierwsze takie jajo w 1884, które otrzymała żona Aleksandra III - Maria. Jaja carskie były wykonywane ze złota, srebra, kamieni szlachetnych, kości słoniowej, masy perłowej i zdobione emalią.
Jajko Kolumba
Takie określenie oznacza proste rozwiązanie problemu. Według legend Kolumb otrzymał zadanie, aby postawić jajko na sztorc. Zrobił to lekko nadtłukując skorupkę. Czasem proste rozwiązania są najlepsze!
Jajo czy kura
Co było pierwsze. To pytanie godne filozofów i mędrców. Ten dylemat przyczynowo-skutkowy odnoszący się do aspektu cykliczności życia może do dziś zagrzewać do dyskusji. Naukowcy podobno posiadają argumenty, jakoby pierwsze było jajo, buddyści powiedzą, że nic nie było „pierwsze”.
Nietypowe przepisy
Jajka mają niemal nieograniczone zastosowanie w kulinariach. Jednak niewielu wie, że można je również marynować,
Jajka marynowane w buraczka lub w occie.
Wystarczy wpisać „jajko” lub „jajo” w wyszukiwarce przepisów, a znajdziemy tam wiele inspirujących, często zaskakujących pomysłów na potrawy z jajek.
Materiał powstał we współpracy z:
Komentarze (2)