Róż to zdecydowanie jeden z najbardziej subtelnych kolorów. Kojarzy nam się z okresem dzieciństwa. Jest popularny szczególnie wśród małych dziewczynek, które nie wiedzieć czemu upatrzyły sobie właśnie ten kolor.
Jeżeli mężczyzna podaruje kobiecie bukiet w kolorze różu, chce przez to powiedzieć, że darzy ją niezwykle ciepłymi uczuciami. Kolor ten bowiem symbolizuje wrażliwość, wdzięk, pogodę ducha, miłość a nawet namiętność.
Żeby zatem poprawić sobie humor warto sięgnąć po coś słodkiego i bardzo różowego – w takich sytuacjach sprawdza się na przykład słodki i zarazem zdrowy koktajl malinowy lub truskawkowy, który można z łatwością przygotować (jak to dobrze, że o tej porze roku można dostać np. mrożone truskawki).
A na obiad polecamy m. in. różowiutką „Cielęcinę w sosie tuńczykowym”. Z kolei na kolację proponujemy wesołe kanapeczki wzbogacone o wyjątkowo różowy Chrzan żurawinowy Smak. Smacznego.
Vitello tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym
Składniki:
1,5 kg zadniej cielęciny
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat,
Sos:
2 puszki po 150 g tuńczyka w oleju
1 szklanka majonezu
½ szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki Kaparów Smak
Szczypta Papryki ostrej Prymat
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
1 ząbek czosnku
Do przybrania: ½ strąka czerwonej papryki, 6-8 Oliwek zielonych Smak, kilka listków świeżej bazylii lub Bazylii Prymat
Sposób przygotowania:
Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po plasterku czosnku. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piec 2-2,5 godz.
W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.