Kolorowa Środa: łososiowy

Kolory, które wybieramy mają znaczący wpływ na nasz organizm. Już w starożytnym Egipcie np. stosowano chromoterapię do leczenia różnych schorzeń. Dzisiaj również warto zwrócić uwagę na kolory, którymi zwykliśmy się otaczać. Proponujemy więc przyjrzeć się nieco uważniej barwom znajdującym się na naszych talerzach. Kryją się za nimi ciekawe informacje :).
Nasz talerz wypełnił tym razem kolor łososiowy. Aby więc zjednać sobie sympatię współbiesiadników, zlikwidować przy tym wszelakie napięcia mięśniowe oraz łagodnie pobudzić nasz organizm winniśmy zaserwować grillowanie szaszłyki z łososia norweskiego!
Bon appetit!
Grillowane szaszłyki yakitori z łososia norweskiego
w orientalnej marynacie z prażonymi ziarnami sezamu
Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
16 drewnianych szpadek do szaszłyków
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka oleju sezamowego
1 mały pęczek świeżej kolendry
½ łyżeczki pasty sambal oelek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml sosu sojowego
50 ml słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka Pieprzu czarnego grubomielonego Prymat
2 ząbki czosnku
1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat
½ łyżeczki mielonego Imbiru mielonego Prymat do smaku
Sos z chrzanu wasabi:
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu wasabi
Sól, pieprz, sok z cytryny
1 tarta biała rzepa
100 g kiełków soi
2 łyżki marynowanych plastrów imbiru
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
2 limonki do dekoracji
Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć, starannie osuszyć, a następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Zamarynowane fileciki z łososia nabić delikatnie na namoczone w wodzie drewniane szpadki, a następnie grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Szaszłyki yakitori z łososia podawać z sałatką z tartej białej rzepy ze świeżymi kiełkami, prażonymi ziarnami sezamu, plastrami marynowanego imbiru oraz sosem z wasabi przygotowanym poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i cząstkami limonki.
Komentarze (0)