Są przepyszne, na talerzu prezentują się zniewalająco i przywodzą na myśl najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Wystarczy okrasić je masełkiem czy zeszkloną cebulką i przystroić świeżymi ziołami. Powiedzmy sobie szczerze, to nasza polska specjalność i powrót do korzeni. Tej jesieni postawmy na kluchy, kopytka czy pyzy.
Mogą być przygotowane w bardzo rustykalny sposób – na bazie mąki, ziemniaków, jaj czy twarogu, z tradycyjną omastą. Możemy pokusić się o innowacje i czerpanie z kuchni innych krajów, na przykład świetną okrasą na bazie zdrowych składników może być śródziemnomorskie pesto z bazylii czy jarmużu. Będzie świetnym przełamaniem – nie tylko kolorystycznym – dla cięższych i sycących klusek.
Kluski także w sam raz do zup
Pulchne kluski są idealne nie tylko jako danie główne. Świetnie smakują także w zupach, a do wyboru mamy ich całe bogactwo. Warto pokusić się o zastąpienie nimi tradycyjnego makaronu lub ryżu. Dodatek kluseczek nie tylko podniesie smak zupy, ale też sprawi, że pierwsze danie będzie miało szansę zastąpić cały obiad.
Royal – Wystarczą 2 jajka i 1/3 szklanki śmietanki oraz szczypta soli. Wszystko należy ubić i zapiec w formie w kąpieli wodnej przez 20 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu kroimy w kostke i dorzucamy do zupy. Kładzione – Pół szklanki mąki, szczyptę soli i odrobinę wody mieszamy z jednym dużym jajem, a następnie ucieramy na puszyste ciasto. Łyżką kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut. Ptysiowe – Gotujemy 150 ml wody z dodatkiem odrobiny masła. Dosypujemy 10 dag mąki i podgrzewamy, jednocześnie mieszając do uzyskania szklistej masy. Kiedy ostygnie miksujemy ją z 3 jajkami. Z takiej masy oddzielamy łyżką podłużne kluseczki i ponownie rzucamy na wrząt
|
Polecam!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Kluski śląskie |
|
Jaglane leniwe |
|
Kluski kładzione z jabłkami |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Pyzy z pasztetową |
|
Knedle ze śliwkami |
|
Cepeliny z farszem drobiowym |