Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab czy Gyros? Oto jest pytanie...

Na świecie jedną z najpopularniejszych potraw typu fast food jest… oczywiście kebab. Potrawa, która występuje w kilkudziesięciu odmianach, a sekretem jej smaku jest specjalny sposób pieczenia na pionowym rożnie.

Sposób przygotowania tej potrawy mieli ponoć wymyślić żołnierze, którzy piekli nad ogniskiem mięso nadziane na miecze. Szybko zauważyli, że pionowe ustawienie miecza sprawia, że soki i tłuszcz mięsa spływają od góry do dołu i po upieczeniu całość jest dzięki temu wyjątkowo soczysta. Jednak sekret smaku kebabu to nie tylko pionowy rożen, ale również specjalna mieszanka przypraw, w której mięso przed upieczeniem jest marynowane.

Pierwsze pisemne źródła dotyczące kebabu datowane są na X wiek i zostały znalezione w kompendium kulinarnym „Kitab al-Tabikh” („Księga dań”). Pochodzący z Turcji kebab tradycyjnie przygotowywany jest z baraniny. Wraz z rosnącą popularnością tej potrawy na świecie, powstały również wersje z mięsa drobiowego oraz z cielęciny. Należy jednak pamiętać, że prawdziwego kebaba nigdy nie przygotowuje się z wieprzowiny.

W Europie kebab pojawił się dopiero na przełomie lat 60. i 70. XX wieku i dość szybko zyskał bardzo dużą popularność. Najprawdopodobniej jeden z pierwszych lokali z kebabem w Polsce, powstał w Sopocie już w 1970 roku. Najpopularniejszą odmianą kebabu w naszym kraju jest döner kebap, czyli bułka pita, która wypełniona jest po brzegi mięsem, z dodatkiem surówki i sera. Inne odmiany to m.in. iskender kebab, gdzie mięso ułożone jest na pieczywie i jogurcie oraz adana kebab – pikantna wersja z mięsa mielonego pieczonego na szpikulcu.

Tradycyjnie kebab podaje się z owczym serem, surówkami oraz różnego rodzaju sosami. Często bardzo ostrymi. W Turcji do kebabu bardzo często podaje się aryan - napój na bazie jogurtu.

Zbliżonym do kebaba daniem jest gyros, danie, które pochodzi z Grecji. Mięso do gyrosu piecze się w ten sam sposób jak mięso do kebabu - niezbędny jest pionowy rożen. Różnica jest między innymi taka, że gyros przyrządzany jest głównie z szynki wieprzowej. Podaje się go z warzywami, frytkami oraz przepysznym sosem tzatziki. Gyros można również serwować z uwielbianą przez wiele osób sałatką grecką na bazie pomidorów, cebuli, oliwek i sera feta.

Nie bez powodu wiele osób używa wymiennie nazwy kebab i gyros. Ten drugi bowiem, wg brytyjskich badaczy pochodzi właśnie od swojego tureckiego odpowiednika i do Grecji zawędrował wraz z migrującą ludnością.

Bez względu na to czy jesteście team kebab czy team gyros, jeżeli przyrządzacie je w swojej kuchni, pamiętajcie o odpowiedniej mieszance przypraw, dzięki której mięso nabierze charakterystycznego, lekko orientalnego smaku i aromatu.

>> SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA POTRAWY KEBAB-GYROS <<

POLECANE PRODUKTY

prymat-przyprawa-kebab-gyros-1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak