W czasie Świąt Wielkanocnych często gromadzimy się przy rodzinnym stole. U każdego jest inaczej, ale zazwyczaj główne danie obiadowe to mięso. Już najwyższy czas pomyśleć o tym, co przygotujemy na świąteczny obiad. Po pierwsze trzeba się oczywiście zdecydować się na odpowiedni rodzaj mięsa. Po drugie – na sposób przyrządzenia. Co mamy do wyboru? Tak naprawdę nie istnieją żadne ograniczenia. Na wielkanocnym stole może pojawić się wieprzowina, drób, wołowina czy dziczyzna – co tylko zasmakuje nam i naszej rodzinie.
Wieprzowina to sprawdzony pomysł na udany świąteczny posiłek. Pamiętajmy, że warto czasem puścić wodze fantazji i przygotować mięso na oryginalny, mniej znany sposób. Propozycją na ciekawą kompozycję smakową jest polędwica w cieście francuskim. Mięso najpierw obsmażone, zawinięte w ciasto pieczemy w piekarniku. Dobrze jest użyć musztardy, pieprzu kolorowego w młynku i majeranku, żeby dodać całości charakteru i smaku. Taka potrawa z pewnością wzbudzi zainteresowanie naszych współbiesiadników!
Smaczna i atrakcyjna propozycja to również drób. Do najpopularniejszych mięs drobiowych należy indyk, kurczak, kaczka i gęś. Wyśmienitym daniem obiadowym jest pieczona kaczka z jabłkami. Na jej przygotowanie oczywiście trzeba sobie zostawić trochę czasu, ale cały proces wcale nie jest skomplikowany. Żeby kaczka miała wspaniały, wyrazisty smak, natrzyjmy ją przed pieczeniem olejem, czosnkiem, majerankiem, tymiankiem i pieprzem czarnym. Pokrojone jabłka wkładamy natomiast do środka kaczki. Dobrze jest wszystko sobie rozplanować, tak żeby móc wyciągnąć mięso, kiedy wszyscy będą już zasiadali do stołu.
|
|
Ostatnio wzrasta popularność indyka. Jego smak jest w pewien sposób zbliżony do kurczaka, ale jednak trochę inny. Sporo potraw przygotowuje się z piersi indyka. Ale do przygotowania nadaje się także udziec czy podudzia. Zalety tego mięsa można długo wymieniać, z pewnością zawiera wiele wartości odżywczych, a przy tym jest stosunkowo chude. Przygotowując indyka, trzeba uważać, żeby nie zrobił się zbyt suchy. Jeśli jednak odpowiednio się postaramy, możemy z niego przyrządzić naprawdę przepyszne dania!
|
Fanom mięsa wołowego polecamy przyrządzenie na obiad pieczeni. W jej przygotowaniu jeden z najważniejszych elementów to marynata. Składają się na nią przede wszystkim olej, a także przyprawy: zioła prowansalskie, liście laurowe, pieprz czarny, czosnek, papryka itd. Żeby mięso nabrało odpowiednio smaku marynaty, dobrze po nasmarowaniu zostawić je w lodówce na dobę. Oczywiście najważniejsze to zrobić pieczeń w taki sposób , żeby była miękka – można w czasie pieczenia polewać ją co jakiś czas sosem, który wytwarza się z mięsa pod wpływem temperatury. Pieczeń nada się także znakomicie na wędlinę. Jedzona na zimno smakuje równie dobrze. Niezależnie od tego, w jakiej formie ją podamy, na pewno jej smak bardzo dobrze będzie komponował się z tartym chrzanem. Jeśli z kolei bardziej odpowiadają nam delikatne i łagodne aromaty, możemy sięgnąć po krem chrzanowy. |
Pamiętajmy, że Wielkanoc to nie tylko śniadanie! Warto z wyprzedzeniem pomyśleć o innych posiłkach i przygotować pomysły i przepisy na świąteczne obiady. Część z mięs można jeść przecież także na zimno i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pojawiły się na naszych stołach obok jajek i sałatek wielkanocnych. Smacznego!
Pieczeń z mozzarellą |
|
Pieczeń rzymska z marchewką |
|
Pasztet rosołowy z wątróbką |
Pieczone podudzie z indyka |
|
Rolada schabowa z suszonymi pomidorami
|
|
Mięsna babka |