Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 300 g.
mięso gotowane ok. 700 g. ( z rosołu )
słonina 100 g. ( lub boczek surowy )
bułka czerstwa 1 szt. ( namoczona, odsączona )
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku wg. gustu
jaja 2 szt.
masło 2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić.

Oskubane mięso z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami,bułką, cebulą i wątróbką.

Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku ( aby pasztet nie wysechł ). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.03.2017 19:15
bardzo lubię pasztety własnej roboty
adelajda 27.02.2017 17:08
też taki robię
ania2610 07.02.2017 17:20
bardzo lubię - żadne mięsko się nie zmarnuje :)
Babeczka35 07.02.2017 07:46
Musi być pyszny.
Krzysztof15 07.02.2017 07:17
palce lizac
Franciszek 07.02.2017 00:32
ładnie poday
Iwusia 06.02.2017 23:19
lubie takie paszteciki
mirosława4 06.02.2017 21:14
domowy najlepszy
IKrakowianka 06.02.2017 20:55
bardzo apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak