Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 230 g
jajko 4 szt
parmezan starty 50 g
ząbki czosnku 2 szt
natka pietruszki 1 garść
sól
pieprz
oliwa 50 ml
szynka parmeńska 150 g (w plasterkach)
ser mozarella 150 g (w plasterkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone z oliwą, bułką tartą i jajkami. Dodajemy starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem – WAŻNE! Do mięsa należy dodać mniej soli niż zwykle (np. gdy robimy kotlety mielone) ponieważ ser parmezan i szynka parmeńska są dość słone.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Krok 1 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską foto
2
Mięso rozkładamy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta – dłuższy bok powinien mieć taką samą długość jak nasza forma keksówka. Ja użyłam formy o wymiarach 25 x 12 (może być większa!)
Na mięso układamy plasterki mozzarelli
Krok 2 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską foto
3
Na ser układamy plasterki szynki. Mięso zwijamy w roladę i razem z papierem przekładamy do blachy. Po wierzchu smarujemy oliwą.

Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-60 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Pieczeń z mozzarellą i szynką parmeńską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 29.08.2016 18:20
Super pieczeń :)
noninka77 24.08.2016 20:02
Wyborna pieczeń:)
halina17 23.08.2016 21:48
Smaczna pieczeń.
IZABELA29 23.08.2016 21:10
Super smaczna
Janina 23.08.2016 20:43
Fajny przepis;)
cukiereczek 23.08.2016 17:50
Rewelacyjny przepis
ada.la 23.08.2016 13:50
wspaniały obiadek się zapowiada
benka 23.08.2016 13:39
Świetny przepis.
KORAL 23.08.2016 13:37
Smacznie doprawione mięsko:)
Motorek 23.08.2016 13:02
Świetna pieczeń
Ola1984 23.08.2016 13:01
Kradnę kawałek do obiadu ;)
marzut 23.08.2016 12:46
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak