Lato to grillowanie, grillowanie to mięso… Soczysta karkówka, tradycyjna kiełbaska z musztardą czy skwierczący boczek na stałe goszczą w grillowym menu. Jednak coraz chętniej sięgamy po drób czy warzywa. Jednak indyk to nadal „egzotyka”, przynajmniej w wersji grillowej.
Dla niektórych lekkie dania z grilla to pomysł na urozmaicenie menu, natomiast dla coraz większej liczby osób lekkie posiłki to pomysł na styl życia. Pogodzenie współczesnych trendów i walki o lepszą sylwetkę nie wymaga poświęcenia w postaci rezygnacji z grillowania. Wręcz przeciwnie, to świetny sposób na pyszną i lekką kuchnię.
Na grillu można przygotować nie tylko wieprzowinę czy wykwitną wołowinę. O ile skrzydełka z grilla czy też udka nie są niczym nowym, to mięso z indyka rzadko pojawia się na grillowej uczcie. Dlaczego? Polacy ogólnie jedzą mało tego chudego mięsa, które jest bogate w białko, a do tego pyszne. Jednak nieodpowiednio przyrządzone może wydawać się zbyt suche, zapewne stąd jego mała popularność. Proponujemy kilka pomysłów na grillowanego indyka, polecamy spróbować!
Oto kilka pomysłów…
- grillując piersi z indyka, najlepiej pokroić je w paski i natrzeć marynatą przygotowaną na bazie oliwy z oliwek, czosnku i ulubionych przypraw. Potem wystarczy usmażyć je do zrumienienia na ruszcie.
- kolejny sposób to zrobienie kieszonki w pokrojonej w plastry piersi indyka i wypełnienie jej np. suszonymi pomidorami i bazylią lub serem pleśniowym.
- możemy także z mielonego mięsa indyka przygotować burgery. Mięso proponujemy doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, odrobiną oliwy i musztardą. Z mięsa uformować płaskie kotlety, grillować po 5 minut z każdej strony i gotowe.
- indyk doskonale nada się na kolorowe szaszłyki na lekko. Z dodatkiem warzyw takich jak papryka, pomidorki koktajlowe, cukinia i cebula będzie po prostu doskonałe. Oczywiście najpierw mięso indycze należy koniecznie zamarynować, aby zachowało soczystość.
Ponadto mamy kilka ciekawych pomysłów na dania z grillowanego indyka.