Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Goździki- Przyprawa Tygodnia

Goździki- Przyprawa Tygodnia

 

Goździki używane jako przyprawa to zebrane tuż przed kwitnieniem i wysuszone pączki kwiatowe, należące do rodziny mirtowatych goździkowca korzennego. Drzewa goździkowe, które osiągną swoją pełną dojrzałość po dwudziestu latach, owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najbardziej sprzyjającymi warunkami jest dla nich klimat morski. Pierwsze informacje o goździkach można znaleźć już w starych chińskich księgach, gdzie ich funkcje odświeżające oddech były wykorzystywane przez dworską arystokrację cesarza.

 

 

Obecnie goździki są wykorzystywane we wszystkich zakątkach świata. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę; Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba; W Indonezji są wykorzystywane podczas produkcji papierosów. Goździki są doskonałą przyprawą do kompotów, sosów, marynat grzybowych lub rybnych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. Dodatkowo gożdziki mają pozytywny wpływ na nasz organizm, gdyż występujący w goździkach eugenol  obniża poziom wolnych rodników w komórkach, co ma działanie przeciwnowotworowe.

 

Barbara40 09.03.2011 19:42
Bardzo lubie zapach gozdikow i zawsze sa w mojej kuchni.Do wody , w ktorej ma gotowac sie ryz,wrzucam oprocz soli, pieprzu, kardamonu, kopru wloskiego,liscia laurowego,ziela angielskiego, cynamonu------trzy gozdiki. Ryz ma wspanialy orientalny smak i zapach. Gozdziki wrzucam rowniez do zupy rybnej(przepis w mojej ksiedze) A,poza tym, wkladam gozdziki do malych saszetek z materialu i wkladam do szafy, pieknie pachnie.
Jolanta_P-S 09.03.2011 14:29
Goździki goszczą w mojej kuchni, a furorę robiły jako pachnące ozdoby Bożonarodzeniowe w połączeniu z pomarańczami oraz jako składnik pieczonej szynki - nacinałam ją w kratkę i w to miejsce wkładałam goździki (podpatrzone na TVN Style u Nigelli Lawson), poza tym doprawiam nimi kapustę czerwoną, są też nieodzownym składnikiem kompotów jabłkowych (to podglądając babcię wypatrzyłam kiedyś).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak