Goździki używane jako przyprawa to zebrane tuż przed kwitnieniem i wysuszone pączki kwiatowe, należące do rodziny mirtowatych goździkowca korzennego. Drzewa goździkowe, które osiągną swoją pełną dojrzałość po dwudziestu latach, owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najbardziej sprzyjającymi warunkami jest dla nich klimat morski. Pierwsze informacje o goździkach można znaleźć już w starych chińskich księgach, gdzie ich funkcje odświeżające oddech były wykorzystywane przez dworską arystokrację cesarza.
Obecnie goździki są wykorzystywane we wszystkich zakątkach świata. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę; Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba; W Indonezji są wykorzystywane podczas produkcji papierosów. Goździki są doskonałą przyprawą do kompotów, sosów, marynat grzybowych lub rybnych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. Dodatkowo gożdziki mają pozytywny wpływ na nasz organizm, gdyż występujący w goździkach eugenol obniża poziom wolnych rodników w komórkach, co ma działanie przeciwnowotworowe.