Melon to wyrafinowany składnik kompotów, deserów, musów, lodów, czy sałatek. Smak melona doskonale współgra z szynką parmeńską. Ten duet jest powszechnie wykorzystywany do przygotowania wykwintnych przystawek. Gwarantujemy, że doskonale sprawdzi się także w formie zupy na zimno. Aż chce się jak najszybciej spróbować:)
CHŁODNIK Z MELONA GALLO Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Składniki dla 4 osób:
Miąższ z 2 melonów gallo
Sok z cytryny do smaku
4 plasterki marynowanego imbiru
8 listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, Pieprz biały mielony Prymat do smaku
4 plastry szynki parmeńskiej
8 wydrążonych kulek z melona miodowego
Sposób przygotowania:
Melona gallo umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.