Sama w sobie jest delikatna i neutralna w smaku. Jednak w połączeniu z przyprawami oraz innymi produktami okazuje się warzywem z ogromnymi możliwościami. Warto w tę jesień zajadać się sycącą i aromatyczną zupą dyniową, tartami czy kaszottem, a nawet ciastami z dodatkiem tego warzywa, na które właśnie teraz nadszedł najlepszy sezon.
Dla zagorzałych zwolenników dyni, a także dla tych, którzy właśnie w tym roku pragną rozpocząć swoją przygodę z tym warzywem, nastał najlepszy moment. Stragany aż uginają się pod ciężarem dorodnych i dojrzałych dyń.
Przyglądając się Waszym przepisom, odnoszę wrażenie, że najbardziej lubicie wykorzystywać dynię do deserów. Jeśli się mylę, koniecznie wyprowadźcie mnie z błędu.
Dynia uwielbia przyprawy Dynia jest warzywem bardzo uniwersalnym i subtelnym w smaku, dlatego choć pełna witamin i cennych pierwiastków, niedoprawiona może się wydać odrobinę mdła. Dlatego poza solą i pieprzem, które zwykle służą do nadawania podstawowych smaków, warto pod ręką mieć kilka przypraw idealnie komponujących się z dynią. Aby zaostrzyć smak dyni, pamiętaj o imbirze mielonym. Głębi smaku i korzennego aromatu doda Gałka muszkatołowa. Jej szczypta będzie idealnym dodatkiem do zupy dyniowej.
|
Przygotowując desery dyniowe, nie zapomnijcie o cynamonie. Jego aromat tworzy duet perfekcyjny nie tylko z jabłkami i gruszkami. Słodkawego smaku oraz intensywniejszego koloru doda dyni Papryka słodka mielona, z kolei ogniście pikantnego Chili pieprz cayenne.
Polecam!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Krem dyniowo-serowy |
|
Dyniowe leniwe |
|
Chleb dyniowy ze słonecznikiem |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Tarta dyniowo-buraczkowa |
|
Marmolada dyniowo-jabłkowa |
|
Krem dyniowo-kokosowy |