Zupa nie musi być nudna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej jabłka i dorsza! Do tego kruszonka z płatków owsianych i oryginalne danie gotowe.
Jeśli szukacie czegoś, co zaskoczy Waszych gości, to wybierzcie kremową zupę z ziemniaków i jabłek. Gęsta, treściwa i aromatyczna z dodatkiem pysznej kruszonki z płatków owsianych i sera. Warto pamiętać o tym, by przed dodaniem do zupy cebuli wpierw ją opalić. Zintensyfikuje to smak naszego wywaru.
Ugotowaną zupę można udekorować olejem koprowym – nada on pięknego koloru zupie krem.
Składniki:
300 g dorsza wędzonego
1 pęczek włoszczyzny
6 ziemniaków średniej wielkości
3 jabłka
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
200 ml śmietany 30%
Chrzan śmietankowy Smak
½ cytryny
3 Liście laurowe Prymat
Do smaku: Ziele angielskie całe, Sól morska, Pieprz czarny Prymat, Gałka muszkatołowa mielona,
Kruszonka:
70 g płatków owsianych
30 g mąki pszennej
20 g sera dojrzewającego
20 g masła
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.