Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

dorsz wędzony 300 g
włoszczyzna 1 pęczek
ziemniaki 6 szt.
jabłka 3 szt.
cebula 2 szt.
masło klarowane 2 łyżki
śmietana 30% 200 ml
Chrzan śmietankowy Smak
cytryna 1/2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Kruszonka

płatki owsiane 70 g
mąka pszenna 30 g
ser dojrzewający 20 g
masło 20 g

Porada

Zupę możemy udekorować kroplami oleju koprowego i gałązkami koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy bulion. Do garnka wlewamy 2 litry wody i dodajemy umytą i obraną włoszczyznę oraz „opalaną cebulę”.
Aby przygotować „opalaną” cebulę wystarczy przekroić ją na pół i opalić, kładąc na palniku kuchenki gazowej, aż się przypali. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to obsmażamy ją na rozgrzanej patelni, aż się opali z każdej strony.

Następnie dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 -40 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
2
W drugim garnku rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłka. Mieszamy i zalewamy przygotowanym bulionem (bez dodatków). Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, wyciśniętym sokiem z cytryn i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
3
Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę pszenną, starty ser i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną z pergaminem i rozsypujemy dokładnie na całej jej powierzchni. Pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
4
Gorącą zupę krem nalewamy do talerzy. Na wierzchu kładziemy kawałki wędzonego dorsza i posypujemy kruszonką.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca Smaku 15.09.2017 16:06
Firletko, przykro mi, że nie trafiliśmy w Twój gust kulinarny. Polecamy jednak inne przepisy z programu do wypróbowania. Pozdrawiam!
Firletka
Firletka 14.09.2017 15:19
Witam! Czy ktoś z Państwa tę zupę ugotował? Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci a do tego ryba wędzona. Rewelacja! Podejścia zrobiłam 3, żeby nie było. Zawartość całego pierwszego garnka wyrzuciłam. Ale jabłka dałam półsłodkie (jonagold), soku z połowy dużej cytryny. Przy drugim podejściu jabłka kwaśne (boskop) i soku cytrynowego znacznie mniej ale kruszonka to jednak porażka (jak dla mnie szkoda, jakby nie było dosyć drogiego, sera). Było zjadliwe ale jednak mocno średnie. Przy trzecim podejściu zostawiłam część ziemniaków usmażonych z cebulką, zrezygnowałam z cytryny i kruszonki (te usmażone ziemniaki dodałam) + na wierzch starty ów ser i na 10 min do piekarnika. Nawet smakowało ale to już chyba inny przepis. Nie wiem, może produkty były nie takie jak trzeba ale jak dla mnie, wielbicielki pyr i wędzonych ryb, przepis nie trafi do stałego menu domowego. Pozdrawiam :)
Wiktoria29 10.05.2017 15:59
chętnie bym spróbowała tego połączenia
Bożena Matuszczyk 10.05.2017 08:11
Pysznie i kusząco;)
Róża1 09.05.2017 23:18
wspaniały pomysł !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak