1 kg świeżych małży (omułek),
200 g parzonych krewetek,
200 g pieczarek,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
Świeżo siekana natka pietruszki,
40 ml białego wina,
200 ml śmietany 36%,
30 g masła,
Olej,
Pieprz cytrynowy Prymat,
Kolendra cała Prymat.
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Następnie wrzucamy małże i przykrywamy garnek pokrywką.
Dolewamy trochę białego wina
...i czekamy aż pod wpływem ciepła i pary małże się otworzą. Powinno to nastąpić po ok. 3-4 minutach.
Po tym czasie przelewamy zawartość garnka przez sitko odcedzając małże od wywaru.
Małże otwieramy i wyjmujemy z nich mięso, odkładając je do miseczki.
Wywar wlewamy ponownie do garnka i gotujemy żeby nieco odparował (mniej więcej do połowy objętości). Dolewamy śmietanę i mieszamy.
Doprawiamy kolendrą, pieprzem cytrynowym i chwile gotujemy.
Dodajemy masło w małych kostkach
...cały czas mieszając.
W tym czasie obieramy krewetki.
Kroimy pieczarki w kostkę
...i podsmażamy na oleju.
Gdy sos się zagęści, wrzucamy do niego małże,
krewetki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i czekamy aż wszystko będzie ciepłe.
Danie podajemy w miseczkach ozdobionych muszelkami po małżach.
Bon apetit!