Sałatka Cezar to najsłynniejsza sałata z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Jej nazwę zawdzięczamy Cezarowi Cardini, który w latach 20 XX wieku prowadził małą tawernę w Meksyku. Jak tradycja przekazuje, pewnego razu gdy zamykał swoją restaurację, zgłosiła się do niego grupka głodnych gości. Na szybko przygotował więc danie z tego co pozostało w magazynie, które zyskało uznanie gości. Tak powstała sałata Cezar.
Sałata Cezar
1 sałata rzymska
4 kromek chleba tostowego
1 ząbek czosnku
2 jajka
50ml oliwy z oliwek
20g parmezanu
1/2 cytryny
4 fileciki anchois
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z tłuszczu.
Do miski wkładamy sałatę,
doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty.
Kroimy anchois i również dodajemy do sałaty.
Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem.
Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.