Jak przygotować popularne mięso drobiowe tak, by osiągnąć spektakularny sukces? Przyrządzić z niego De Volaille! Pyszna tajemnica tego dania tkwi w soczystym wnętrzu, które odsłania się wraz z momentem przekrojenia kotleta.
Efekt soczystości uzyskujemy dzięki użyciu mieszanki masła i sera żółtego, a ziołowy pyszny posmak to zasługa natki pietruszki. Doradca Smaku poleca także zamarynowanie mięsa w musztardzie.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
50 g masła
4 plastry sera żółtego
4 plastry szynki parzonej
Bułka tarta Prymat
2 jajka
Natka pietruszki
Przyprawa do kurczaka Prymat
Musztarda kremska Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
20 ml oleju
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z posiekaną natką pietruszki, posiekanym wcześniej drobno czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka delikatnie nacinamy, robiąc „kieszonki” i równomiernie ubijamy.
Piersi smarujemy musztardą, po czym układamy na nich szynkę, ser i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i zawijamy (pamiętając o podwinięciu końców). Zawinięte mięso spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.
Do miski wbijamy dwa jaja i roztrzepujemy je. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i przyprawę do kurczaka, a także mieszamy je ze sobą.
Przed panierowaniem przyprawiamy jeszcze mięso solą i pieprzem. Panierujemy mięso – obtaczamy je w najpierw w jajkach, a następnie w bułce z przyprawą.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i masła i wykładamy na nią mięso i obsmażamy powoli z każdej strony, łącznie ok. 4 - 5 minut. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobinę tłuszczem z patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok. 11 minut (zależnie od grubości de volaille’a).
Wyjmujemy mięso z piekarnika, usuwamy wykałaczki i de volaille jest gotowy do podania.