Zapiekane jajko w koszulce
na szpinaku i grzance z sosem holenderskim
podane ze świeżo wędzonym łososiem norweskim
Składniki dla 4 osób:
4 jajka
50 ml octu winnego
Sól do smaku
4 kromki pieczywa tostowego
Sos holenderski:
2 żółtka
Sok z ½ cytryny
Kilka kropel sosu tabasco
50 ml białego wina
4 łyżki sklarowanego masła
Szczypta soli do smaku
200 g sparzonych liści szpinaku
½ pokrojonej w kostkę cebuli
1 łyżka pokrojonego w plastry czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat
2 pomidory
½ łyżki Koperku suszonego Prymat
2 plasterki wędzonego łososia norweskiego
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Przygotować sos: metalową miseczkę z 2 żółtkami, sokiem z cytryny, odrobiną soli i sosem tabasco wstawić do kąpieli wodnej i delikatnie ubijać, dodając ciepłe, białe wino. Gdy sos zacznie gęstnieć wlać powoli roztopione masło i ciągle mieszać, aż do momentu uzyskania konsystencji majonezu. Przygotowany sos holenderski zdjąć z ognia i odstawić.
Z pieczywa tostowego wyciąć krążki, obsmażyć na maśle na złoty kolor lub zrumienić w tosterze. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z Koperkiem suszonym Prymat.
Wodę zagotować z dodatkiem octu winnego i soli. Jajka wybijać kolejno na spodek, zsuwać do gorącej wody i gotować około 3 minut, do momentu, aż białko się zetnie, ale uważając, aby żółtko pozostało miękkie.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę i pokrojony w plastry czosnek, dodać liście szpinaku, smażyć około 5 minut, a następnie doprawić do smaku Solą czosnkową, Pieprzem czarnym mielonym i gałką muszkatołową Prymat.
Na każdej kromce ułożyć szpinak i jajko w koszulce. Całość przełożyć na blachę, polać sosem holenderskim i zapiekać około 5 minut w temperaturze 150°C.
Grzanki przełożyć na talerz, posypać pomidorami, podawać z plastrami wędzonego łososia i cytryną.