Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykl Wielkanocny: Zapiekane jajka w koszulce na szpinaku…

Cykl Wielkanocny: Zapiekane jajka w koszulce na szpinaku…

 

 

1

 

 

Zapiekane jajko w koszulce

na szpinaku i grzance z sosem holenderskim

podane ze świeżo wędzonym łososiem norweskim

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 jajka

50 ml octu winnego

Sól do smaku

4 kromki pieczywa tostowego

 

Sos holenderski:

2 żółtka

Sok z ½ cytryny

Kilka kropel sosu tabasco

50 ml białego wina

4 łyżki sklarowanego masła

Szczypta soli do smaku

 

200 g sparzonych liści szpinaku

½ pokrojonej w kostkę cebuli

1 łyżka pokrojonego w plastry czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz czarny mielony Prymat

Sól czosnkowa Prymat

Szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat

 

2 pomidory

½ łyżki Koperku suszonego Prymat

 

2 plasterki wędzonego łososia norweskiego

1 cytryna

 

 

2     4     3

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować sos: metalową miseczkę z 2 żółtkami, sokiem z cytryny, odrobiną soli i sosem tabasco wstawić do kąpieli wodnej i delikatnie ubijać, dodając ciepłe, białe wino. Gdy sos zacznie gęstnieć wlać powoli roztopione masło i ciągle mieszać, aż do momentu uzyskania konsystencji majonezu. Przygotowany sos holenderski zdjąć z ognia i odstawić.

Z pieczywa tostowego wyciąć krążki, obsmażyć na maśle na złoty kolor lub zrumienić w tosterze. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z Koperkiem suszonym Prymat.

 

Wodę zagotować z dodatkiem octu winnego i soli. Jajka wybijać kolejno na spodek, zsuwać do gorącej wody i gotować około 3 minut, do momentu, aż białko się zetnie, ale uważając, aby żółtko pozostało miękkie.

 

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę i pokrojony w plastry czosnek, dodać liście szpinaku, smażyć około 5 minut, a następnie doprawić do smaku Solą czosnkową, Pieprzem czarnym mielonym i gałką muszkatołową Prymat.

 

Na każdej kromce ułożyć szpinak i jajko w koszulce. Całość przełożyć na blachę, polać sosem holenderskim i zapiekać około 5 minut w temperaturze 150°C.

Grzanki przełożyć na talerz, posypać pomidorami, podawać z plastrami wędzonego łososia i cytryną.

caralajna 05.04.2012 17:19
o właśnie.. jajko w koszulce chciałabym spróbować zrobić, szkoda że na tym zdjęciu nie ma pokazane jakie jest w środku.. gdyby po nakłuciu żółtko wylało się na grzankę to kłaniam się po pas w uznaniu ;) a śniadanie zaliczam do więcej niż wykwintnych..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak