Dzisiaj wariacja na temat jajek przepiórczych. Ciekawi rezultatów? Sprawdźcie sami.
Pieczone plastry buraczków podane z jajkami przepiórczymi, anchois, kawiorem,
emulsją pietruszkową i serem bundz
Składniki dla 4 osób:
4 średnie, dokładnie umyte buraki
6 ugotowanych jajek przepiórczych
4 filety anchois
4 łyżeczki czerwonego kawioru
4 łyżeczki czarnego kawioru
80 g sera bundz
Kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji
Sól do smaku
Emulsja pietruszkowa:
50 ml oliwy z oliwek
Kilka gałązek świeżej pietruszki
3 łyżki 12-letniego octu balsamicznego
Świeżo mielony Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki emulsji dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Umyte i osuszone buraki ułożyć na blasze, lekko osolić i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C. Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzach i udekorować połówkami jajek przepiórczych. Na każde jajko nałożyć odrobinę czarnego i czerwonego kawioru oraz fileciki anchois. Plastry buraczków skropić emulsją pietruszkową. Przed podaniem danie posypać tartym serem bundz i udekorować świeżym koperkiem.