Cykl Wielkanocny: Chrzan tarty naszym wielkanocnym Smakiem Tygodnia

Roślina chrzanu osiąga do 120 cm długości jest uprawiana w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Dawniej długie liście chrzanu były używane do rozgrzewających okładów, a nawet jako ochrona przed słońcem podczas pracy. W celach kulinarnych wykorzystywany jest jedynie korzeń rośliny, wykopywany jesienią lub na wiosnę. W kuchni europejskiej potrawy z dodatkiem chrzanu znamy już od XI w. Staropolska, wielkanocna tradycja mówi, że należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, następnie chuchnąć 3 razy w komin, a uchroni to nasz żołądek przed dolegliwościami po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych potraw. Właściwości zdrowotne chrzanu pochodzą z występujących w nim soli mineralnych, olejku lotnego i licznych witamin.
Niestety tarcie chrzanu, aż do uzyskania kremowej formy bywa bardzo czasochłonne. Dlatego Smak oferuje najwyższej jakości, gotowy chrzan tarty, który pozwala na błyskawiczne urozmaicenie smaku przygotowywanych przekąsek i całych dań. Tarty chrzan daje nieograniczone możliwości kulinarne. Nakładając odpowiednią porcję startego chrzanu bezpośrednio na przygotowywane przekąski nadajemy im wyrazisty charakter. Dodając chrzan tarty możemy zaostrzyć smak tradycyjnej kanapki z wędliną, a także urozmaicić smak jaj ugotowanych na twardo. Stanowi on także idealny dodatek do mięs przygotowywanych na ciepło. Na bazie tartego chrzanu przygotowuje się niektóre rodzaje musztardy i majonezu. Chrzan znany jest także ze swych zdrowotnych właściwości, jego spożywanie wspomaga trawienie, a także uodparnia organizm na wszelkiego rodzaju infekcje.
Komentarze (2)