Święta Bożego Narodzenia wymagają szczególnej oprawy, także kulinarnej. Aromat świątecznych wypieków, kompotu z suszu oraz innych tradycyjnych słodkości nie może obyć się bez przypraw korzennych: cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatałowej.
Przyprawy, korzenne urzekają swoim aromatem i otwierają szereg kulinarnych możliwości. Nie wyobrażamy sobie bez nich smaku świątecznych deserów: korzennych ciasteczek, babeczek oraz tortów.
CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI
Składniki na 6 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
175 g masła
2 łyżki mąki
125 g cukru pudru
5 jaj
1 płaska łyżeczka przypraw korzennych: Cynamonu, Gałki muszkatołowej i Imbiru mielonego Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka ubić na pianę z cukrem pudrem. Po ubiciu, ręcznie dodać mąkę i przyprawy korzenne, a na koniec rozpuszczoną czekoladę i masło. Powstałą masą napełnić żaroodporne foremki i piec ok. 10 minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowany deser podawać na ciepło z ulubionym sosem lub lodami.
W jakie przyprawy korzenne zaoparujecie się na Święta?