Artykuł Klubu Szefów Kuchni: ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, ŚWIĘTA….cz.I

"Osobiście uwielbiam czas przygotowywania świątecznych pyszności, kiedy moja kuchnia wypełnia się zapachami, na które czekam przez cały rok. Przekazywane z pokolenia na pokolenie domowe zwyczaje kulinarne i rodzinne przepisy, najsilniej ujawniają się właśnie podczas przygotowywania świątecznych potraw. Każda polska rodzina ma swoje własne świąteczne menu.
Według polskiej tradycji Wigilia jest najważniejszym świętem, które swą wyjątkowością oczarowuje każdego z nas i pozostaje w pamięci jako wieczór pełen magii. W czasie wieczerzy wigilijnej panuje niezwykle uroczysty nastrój, większość z nas pielęgnuje też polski zwyczaj, zgodnie z którym podczas kolacji należy podać i spróbować dwunastu postnych potraw.
W Wigilię na polskich stołach zdecydowanie królują ryby, głównie karp i śledź, ale coraz częściej łamiemy obyczaje i przygotowujemy również inne gatunki. Najczęściej podajemy łososia, sandacza, rybę maślaną i solę. To bardzo smaczne ryby, które dodatkowo zaskarbiły sobie zaufanie rodziców, ze względu na brak niebezpiecznych dla dzieci ości.
Karp z makową panierką w sosie wiśniowym podany z plackami z kiszonej kapusty i grzybów
Na wigilijnym stole pojawiają się też dania z grzybów, kapusty, buraków i maku. Z reguły zaczynamy od przystawki, podając ryby na różne sposoby: na Pomorzu najczęściej podawane są węgorze, pstrągi i łososie, w Polsce centralnej szczupaki, liny i karpie, ale wszędzie na stołach obecne są śledzie. Następnie przechodzimy do zupy, i tu też w różnych częściach Polski panują różne obyczaje. Najczęściej serwujemy: barszcz czerwony, zupę grzybową lub rybną.
Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami
Niewątpliwie ukochanym wigilijnym daniem Polaków są pierogi, a obowiązkowym zakończeniem tego wyjątkowego wieczoru aromatyczny deser przygotowywany najczęściej z użyciem maku, miodu, orzechów, bakalii i dużej ilości przypraw korzennych.
Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym
Co ciekawe, nie przeszkadza nam, że co roku jemy te same tradycyjne potrawy… Dlaczego? Ponieważ właśnie w ten wieczór smakują one wyjątkowo. Zgodnie ze staropolską tradycją im więcej dań pojawi się na naszym wigilijnym stole, tym nadchodzący rok będzie hojniejszy."
Robert Sowa
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się