Potrawy z fasoli są z jednej strony pyszne i sycące, z drugiej natomiast uznawane są za warzywa ciężkostrawne. Zaleca się też gotowanie fasoli bez przykrycia. Do fasoli warto też dodać cząber i majeranek, które ułatwią trawienie.
Cząber jest ziołem o lekko korzennym i pikantnym aromacie. Z powodzeniem nadaje wyraźnego smaku łagodnym potrawom. Idealnie pasuje na przykład do dań jednogarnkowych popularnych w kuchni polskiej, takich jak fasolka po bretońsku.
Majeranek otarty Prymat to bardzo aromatyczna przyprawa wykorzystywana głównie do dań kuchni polskiej. Doskonale nadaje się do ciężkostrawnych posiłków, czyli tłustych mięs i potraw z warzyw strączkowych.
Aby podkreślić smaku dań z fasoli przygotowana została specjalna kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw Prymat wzbogacająca walory smakowe i zapachowe przygotowywanych potraw. Mieszanka stanowi harmonijną, aromatyczną kompozycję między innymi ostrej oraz słodkiej papryki, majeranku, soli, czosnku, kolendry oraz czarnego pieprzu. Nie może jej zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika polskiej kuchni.
Mieszanka doskonale nadaje się do wszelkich wariacji kulinarnych z zastosowaniem fasoli, grochu i innych roślin strączkowych. Mieszanka Przyprawa do dań z fasoli szczególnie polecana jest do „fasolki po bretońsku” i zupy fasolowej.