Kiedy za oknem śnieg i mróz, wszyscy mamy ochotę przenieść się na chwile w jakieś cieplejsze miejsce. Nie zawsze można po prostu wsiąść do samolotu i polecieć do Włoch, Grecji czy Hiszpanii. Sposobem na poczucie śródziemnomorskiego klimatu, słońca, plaży i morza jest wybranie się w podróż kulinarną.
A dokładnie w podróż w krainę smaków świata. Wystarczy po prostu wymyślić sobie jakieś danie, dobrać odpowiednie składniki i zabrać się za przyrządzanie. Okazuje się, że nie wychodząc z domu, można poczuć się jak na wakacjach i zapomnieć o mrozie za oknem. Poniżej prezentuję pomysły dla wszystkich szukających inspiracji na potrawy rodem ze słonecznych krajów śródziemnomorskich.
Pomidory to warzywo bardzo popularne i cenione. Po wysuszeniu uzyskują niezwykle intensywny smak. Ich aromat jest znacznie mocniejszy od aromatu pomidorów surowych, ale równocześnie ma z nim wiele wspólnego. Pomidory suszone to znakomity dodatek do przeróżnych potraw. Idealnie sprawdzają się w daniach, którym brakuje jakiegoś wyrazistego akcentu. Pasują do makaronów, sałatek, a także zapiekanek. Ich smak wyjątkowo dobrze komponuje się z bakłażanem, cukinią czy awokado. Warto je również odpowiednio przyprawić – najlepiej ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano. Dobrze współgrają również z rukolą. Atrakcyjnym pomysłem na danie jest makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnię z trzema łyżkami oleju i mieszamy z pokrojonymi drobno składnikami: pomidorami, liśćmi szpinaku i zielonymi oliwkami, wyciśniętym czosnkiem oraz odrobiną wody. Całość na koniec warto przyprawić solą i pieprzem do smaku i posypać parmezanem. Jak się okazuje, nie potrzeba wielu składników, żeby przyrządzić naprawdę ciekawe i smaczne danie, które przeniesie nas choćby i na moment na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego.
Jeśli chcemy do przyrządzanego dania dodać nutki szczególnie wyrazistego smaku, powinniśmy sięgnąć po kapary. Małe, zielone owoce nawet w niewielkiej ilości mogą dodać przyrządzanej potrawie charakteru. Kwaskowate, lekko słone, idealnie pasują do potraw mięsnych, marynat i sosów, dań z ryby lub owoców morza, pizzy i lekkich sałatek. To również świetny dodatek do białych sosów i jajek. Kaparami można także przybierać półmiski z przekąskami. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko wyrazistemu smakowi, ale również atrakcyjnemu wyglądowi – po prostu ładnie na talerzu wyglądają. Propozycją na obiad albo kolację w klimatach kuchni włoskiej może być pizza z pomidorami, cebulą, kiełbasą, oliwkami i kaparami. Jeśli mamy taką możliwość, to warto kapary wysypać na ciasto na samym końcu – wtedy ich smak będzie najlepszy. |
Alternatywą dla kaparów są jabłuszka kaparowe – są od nich nieco większe i troszkę mniej intensywne. Znakomicie nadają się do sosów i mięs, ryb i owoców morza, świetnie komponują się z oliwkami, oregano i bazylią. Mogą być interesującym dodatkiem do spaghetti z sosem pomidorowym. Kilka wrzuconych jabłuszek sprawi, że całość będzie bardziej interesująca zarówno w smaku, jak i w wyglądzie.
*** Odwiedź Strefę Przekąsek i zainspiruj się pysznymi propozycjami w sam raz na karnawałowe przyjęcia!
Hummus z suszonymi pomidorami |
|
Pizza z marchewką i oliwkami |
|
Bruschetta z kaparami |
Makaron z suszonymi pomidorami |
|
Bitki z kaparami |
|
Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami |