Jak zimą cieszyć się smakami świata?

16.01.2017
Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Kiedy za oknem śnieg i mróz, wszyscy mamy ochotę przenieść się na chwile w jakieś cieplejsze miejsce. Nie zawsze można po prostu wsiąść do samolotu i polecieć do Włoch, Grecji czy Hiszpanii. Sposobem na poczucie śródziemnomorskiego klimatu, słońca, plaży i morza jest wybranie się w podróż kulinarną.


A dokładnie w podróż w krainę smaków świata. Wystarczy po prostu wymyślić sobie jakieś danie, dobrać odpowiednie składniki i zabrać się za przyrządzanie. Okazuje się, że nie wychodząc z domu, można poczuć się jak na wakacjach i zapomnieć o mrozie za oknem. Poniżej prezentuję pomysły dla wszystkich szukających inspiracji na potrawy rodem ze słonecznych krajów śródziemnomorskich.

Czasem to jeden składnik przesądza o wyjątkowości całego dania. Tak jest z oliwkami. W porcji sałatki zjada się ich zazwyczaj tylko kilka, a jednak i tak sprawiają, że ma ona niezwykły i niepowtarzalny smak. Oliwki występują w dwóch podstawowych rodzajach – czarne i zielone. Wybór należy już do nas, zielone mają nieco intensywniejszy, leciutko kwaskowaty smak, czarne z kolei są łagodniejsze, ale wcale nie mniej aromatyczne. To obowiązkowy składnik sałatek, makaronów czy pizzy. Dobrze komponują się także z potrawami mięsnymi, rybnymi oraz jarskimi. Polecam również oliwki nadziewane – pastą paprykową lub czosnkiem. Ciekawym pomysłem na danie z wykorzystaniem oliwek jest sałatka grecka. Jej podstawowe składniki to sałata, czerwona cebula, ogórek, ser feta i właśnie czarne oliwki. Smak całości warto wzbogacić sosem z oliwy z sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem.

Jak zimą cieszyć się smakami świata? Jak zimą cieszyć się smakami świata?


Pomidory to warzywo bardzo popularne i cenione. Po wysuszeniu uzyskują niezwykle intensywny smak. Ich aromat jest znacznie mocniejszy od aromatu pomidorów surowych, ale równocześnie ma z nim wiele wspólnego. Pomidory suszone to znakomity dodatek do przeróżnych potraw. Idealnie sprawdzają się w daniach, którym brakuje jakiegoś wyrazistego akcentu. Pasują do makaronów, sałatek, a także zapiekanek. Ich smak wyjątkowo dobrze komponuje się z bakłażanem, cukinią czy awokado. Warto je również odpowiednio przyprawić – najlepiej ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano. Dobrze współgrają również z rukolą.  Atrakcyjnym pomysłem na danie jest makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnię z trzema łyżkami oleju i mieszamy z pokrojonymi drobno składnikami: pomidorami, liśćmi szpinaku i zielonymi oliwkami, wyciśniętym czosnkiem oraz odrobiną wody. Całość na koniec warto przyprawić solą i pieprzem do smaku i posypać parmezanem. Jak się okazuje, nie potrzeba wielu składników, żeby przyrządzić naprawdę ciekawe i smaczne danie, które przeniesie nas choćby i na moment na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego.

Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Jeśli chcemy do przyrządzanego dania dodać nutki szczególnie wyrazistego smaku, powinniśmy sięgnąć po kapary. Małe, zielone owoce nawet w niewielkiej ilości mogą dodać przyrządzanej potrawie charakteru. Kwaskowate, lekko słone, idealnie pasują do potraw mięsnych, marynat i sosów, dań z ryby lub owoców morza, pizzy i lekkich sałatek. To również świetny dodatek do białych sosów i jajek. Kaparami można także przybierać półmiski z przekąskami. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko wyrazistemu smakowi, ale również atrakcyjnemu wyglądowi – po prostu ładnie na talerzu wyglądają. Propozycją na obiad albo kolację w klimatach kuchni włoskiej może być pizza z pomidorami, cebulą, kiełbasą, oliwkami i kaparami. Jeśli mamy taką możliwość, to warto kapary wysypać na ciasto na samym końcu – wtedy ich smak będzie najlepszy.


Alternatywą dla kaparów są jabłuszka kaparowe – są od nich nieco większe i troszkę mniej intensywne. Znakomicie nadają się do sosów i mięs, ryb i owoców morza, świetnie komponują się z oliwkami, oregano i bazylią. Mogą być interesującym dodatkiem do spaghetti z sosem pomidorowym. Kilka wrzuconych jabłuszek sprawi, że całość będzie bardziej interesująca zarówno w smaku, jak i w wyglądzie.

To nic, że za oknem szaro i zimno. Przy odrobinie starania możemy przenieść odrobinę słońca na nasze talerze. Kuchnia śródziemnomorska nie tylko kojarzy się z wakacjami, ciepłem i plażą, ale jest również po prostu bardzo atrakcyjna. Jeśli odpowiednio dobierzemy składniki, możemy przyrządzić naprawdę wyjątkowe dania. Oliwki, kapary i suszone pomidory to dodatki szczególne – niby małe i niepozorne, a jednak mogą ze zwykłego i codziennego dania zrobić coś wyjątkowego. Smaki świata są niezwykłe, warto ich próbować!

Jak zimą cieszyć się smakami świata? Jak zimą cieszyć się smakami świata?

  

*** Odwiedź Strefę Przekąsek i zainspiruj się pysznymi propozycjami w sam raz na karnawałowe przyjęcia!

 Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?Jak zimą cieszyć się smakami świata? Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Hummus z suszonymi pomidorami

 Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Pizza z marchewką i oliwkami

 Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Bruschetta z kaparami

 

 Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?Jak zimą cieszyć się smakami świata?  Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Makaron z suszonymi pomidorami

 Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Bitki z kaparami

 Jak zimą cieszyć się smakami świata?

Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 22.01.2017 12:45
Fajny artykuł
prymat