Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

krokus

Zadanych pytań: 145

18.05.2016 22:10

Może znacie jakieś sposoby jak kupić arbuza w całości, żeby był słodki ? Coś słyszałam o pukaniu w niego :) Ale ostatnio pukałam i w domu okazało się, że jest okropnie nie smaczny :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Goya

Zadanych pytań: 1385

19.05.2016 16:20

ja sprawdzam pukaniem ale teraz jeszcze nie sa słodkie

tuchel

Zadanych pytań: 0

19.05.2016 20:27

moim zdaniem nie ma reguły, pewność da tylko przekrojony zewnętrzny kolor nie będzie odwzorowaniem zawartosci.

afrodyta

Zadanych pytań: 4

19.05.2016 21:12

Uwielbiam arbuzy, ale jeszcze nie kupiłam całej sztuki. Wolę kupić połówkę, wtedy mam pewność, że miąższ jest soczysty i mocno czerwony.

Odpowiedzi (39)

Elżbieta17

Zadanych pytań: 1535

18.05.2016 22:54

Ja wybieram takiego, żeby skórka miała żółty i zielony kolor.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

18.05.2016 23:06

Ja zaś wybieram arbuza ciemnozielonego, z żółtą obwódką w miejscu gdzie był zrywany z łodygi.

halina17

Zadanych pytań: 271

18.05.2016 23:15

Teraz są jeszcze nie zbyt smaczne arbuzy od czerwca do sierpnia są najsmaczniejsze.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

18.05.2016 23:33

Słodki arbuz, to skóra musi mieć kolor żółty i ciemno zielony. Za miesiąc będą już dobre arbuzy.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

19.05.2016 06:14

najsmaczniejsze arbuzy są w sezonie ;) teraz nie kupuję bo drogie i boję się wyrzucić pieniądze w błoto. pewnie trafiają się też smaczne, tak jak w przypadku truskawek, ale wolę nie ryzykować. nigdy nie kupuję w całości, zawsze proszę o przekrojenie, nawet jak biorę cały. patrzę by był mocno czerwony, soczysty i wącham, musi pięknie pachnieć :D arbuzem a nie chemią ;)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

19.05.2016 08:53

Podobnie jak @Alex_M kupuję arbuzy tylko w sezonie i zawsze proszę o przekrojenie, żeby widzieć jak wygląda w środku.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

19.05.2016 09:11

również staram się kupować w sezonie a znam tylko sposób w pukaniem w niego

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

19.05.2016 09:26

nigdy nie kupuję w ciemno w całości,raz się nacięłam(był w środku jasnoróżowy i bez smaku) i teraz kupuję połówkę lub proszę o przekrojenie

adelajda

Zadanych pytań: 234

19.05.2016 10:27

Nigdy nie kupuję w całości ..

Futka

Zadanych pytań: 2

19.05.2016 10:32

Ja także arbuzy kupuję w sezonie i wybieam te mocno zielone i ciężkie (wtedy mają dużo soku). Najczęściej jednak kupuję podzielone na części :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak