Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Paszteciki z mięsem i kminkiem

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszennaa
masło
jajko
drożdże świeże
sól
Sklep Prymat
cukier
jogurt bałkański
mięso gotowne
marchewka
cebula
olej
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
kminek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z mięsem i kminkiem

4 czubate szkl. mąki pszennej luksusowej roztarłam rękami z kostką (250 g) zimnego masła tak jak się robi kruszonkę, ale żeby nie było grudek tłuszczu. 5 dkg świeżych drożdży rozkruszyłam, zasypałam 2 łyżkami cukru, wymieszałam lekko rozcierając i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Następnie wlałam je do mąki z tłuszczem. Dodałam 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. jogurtu greckiego i wbiłam 3 duże jajka - zagniotłam miękkie ciasto.
Ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (trochę wołowiny i trochę z kurczaka) zmieliłam, dodając też 1 dużą, gotowaną marchewkę, 1 pietruszkę i kawałek selera - też z rosołu. 1 dużą cebulę obrałam i posiekałam. Podsmażyłam ją na złoto na 4 łyżkach oleju. Dodałam 1 surowe jajko. Masę doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, kminkiem mielonym i papryką słodką, dokładnie wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na kilka części a każdą z nich rozwałkowywałam na nieduży prostokąt, dość cienki. Wzdłuż dłuższego boku nakładałam porcje masy mięsnej i zwijałam w rulon a następnie kroiłam ostrym nożem na kawałki szerokości ok. 2 sm. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym z niewielką ilością mleka żółtkiem i posypałam kminkiem w ziarenkach.
Paszteciki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - dość luźno bo trochę urosną. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno, ale wolę takie lekko ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 02.07.2017 07:57
Wspaniałe :)
tobi1989 28.06.2017 16:48
Pyszności :)
cookingangelika 08.02.2017 12:24
apetyczne danie
jan_mag 07.02.2017 11:51
Świetny pomysł
Bożena Matuszczyk 23.01.2017 22:59
Apetyczne i kuszące swoim smakiem i wyglądem;)
ben-ka 23.12.2016 15:12
Lubię takie i to z różnym farszem.
edytazaw89@wp 20.12.2016 00:17
Wygląda pysznie
pestka 03.08.2016 08:10
wyglądają pysznie
Milena 10.07.2016 18:21
Uwielbiam takie paszteciki :)
agnieszka214 08.07.2016 22:03
Już mi slinka cieknie takie pyszne
IZABELA29 06.07.2016 08:57
Takie uwielbiam
eewelina 18.06.2016 00:32
muszę takie zrobić
IZABELA29 29.11.2015 10:29
na pewno takie zrobię
marzut 08.11.2015 10:39
super przepis
mileneczka5 23.10.2015 09:07
pyszne paszczeciki:)
ttrytka 01.10.2015 00:12
mniam smakowite
cukierenkaklementynki 20.09.2015 10:32
uwielbiam! kminek czasem zastępuję czarnuszką
JulkaTomeczek 15.08.2015 10:35
Uwielbiam takie paszteciki
IZABELA29 24.06.2015 16:09
ale apetyczne
ben-ka 31.05.2015 11:56
Z kminkiem bardzo lubię.
Misia90 17.09.2011 12:54
ekstra
Marysia 17.09.2011 12:45
super
Karolina69 17.09.2011 12:39
fajne
Justyna223 26.06.2011 20:35
ja należę do tej drugiej grupy:)
SmacznaPyza 26.06.2011 18:26
Justyna, kminek można pominąć - to faktycznie przyprawa którą albo się kocha albo nie cierpi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak