Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą
* 500 g mąki
* 30 g drożdży
* 1 szklankę ciepłego mleka
* 1 łyżka cukru
* 3 jajka
* 3 łyżki oleju
* Farsz:
* 400 g szpinaku mrożonego
* 1 łyżka masła
* 200 g sera feta
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
Mąkę przesiać do miski. Drożdże utrzeć z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w 200°C Podawać z filiżanką Barszczu czerwonego.
Farsz: Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle, ostudzić. Dodać fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.