Precle francuskie

Precle francuskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poniżej, czasem się wszystkie nie zapisują

    : )
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
* 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
* 22 dag mąki
*7,5 dag cukru
*15 dag schłodzonego masła
*2 dag kakao
*1 jajko
* 10 dag cukru pudru
*4 dag płatków migdałowych

Wykonanie:
Białko odzielamy od żółtka. na stolnicę wysypujemy- make bez jednej łyżki, cukier, kakao, drobno pokrojone masło oraz żółtko. Siekamy nożem a następnie wyrabiamy, owijamy folia i na 1/2 h do lodówki.
Rozkładamy kawałki ciasta francuskiego, układamy jedno na drugim wałkujemy i smarujemy roztrzepanym białkiem.
Ciasto kruche wałkujemy do wielkości francuskiego w identyczny sposób. Kroimy na 20 pasków o szer.1,5 cm, paski skręcamy i formujemy precle.
rozkładamy na natłuszczonej blasze i pieczemy przez 25 minut w 180C .
Ucieramy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody - smarujemy nią precle i posypujemy migdałami.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomek18

06.05.2012 20:25
super

Krzysztof42

16.11.2011 16:35
a ja wolę polskie

Kate131

14.11.2010 09:41
uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat