Przepis i sposób przygotowania na: Placek czarny
*2 kostki margaryny
*2 i pół szklanki mąki
*10 dag kakao
*6 jajek
*8 łyżek przegotowanej wody- letniej
*30 dag cukru pudru
*4-6 łyżek spirytusu
*2 łyżki śmietany
*4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę ucieramy na masę dodając na przemian kakao, cukier żółtka. Białko zostawiamy na pianę. Dodajemy wodę i spirytus-ucierając. Odkładamy 1/2 litra masy. Do pozostałej dodajemy mąkę , proszek,śmietanę, po czym wszystko mieszamy. Na końcu delikatnie mieszamy z ubita pianą z 6 białek. Całość wylewamy na dużą kwadratową formę i pieczemy. Po ostudzeniu , ciasto przekrawamy i przekładamy odłożoną częścią masy. Na koniec możemy polać polewą czekoladową, podałam ja w jednym z przepisów.