Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poniżej

    : )
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:
galaretka truskawkowa 2
śmietana 18% 400 ml
cukier 2 łyżki
żelatyna 1 łyżka
truskawki 0,5 kg

PRZYRZĄDZANIE
Truskawki opłukać, obrać szypułki, osuszyć na sicie. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, jedną galaretkę w szklance wrzątku, dodając dwie łyżki cukru. Połączyć galaretkę z żelatyną. Schłodzić. Śmietanę spienić trzepaczką, powoli dodawać galaretkę, cały czas mieszając. Okrągłą formę wyłożyć papierem, wlać masę śmietanową, odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Układać na cieście truskawki, zalać stygnącą galaretką. Najlepiej smakuje kilka godzin po zastygnięciu.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomek18

21.12.2011 15:39
pycha

Krzysztof42

13.06.2011 16:10
uwielbiam takiego ciasta

Smakosz6

11.01.2011 11:49
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat