tort truskawkowy

tort truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • w przyrządzaniu

    + +
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki

* 2 galaretki truskawkowe
* 50 g żelatyny (2 i ½ szklanki wody do rozpuszczenia)
* 1 ½ kg truskawek
* ½ szklanki słodziku (ew. 1 szklanka cukru pudru)
* 6 opakowań serków homogenizowanych naturalnych (po ok. 150 g)



Przygotowanie

Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać słodzik. Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. ½ kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić „na baczność”). Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

27.05.2011 11:30
taki tort to mogę jeść i jeść i jeść ...

marenka

18.09.2010 17:07
mniam;-)

Agnieszka191

27.08.2010 19:35
i zaglosowane

Agnieszka191

27.08.2010 19:35
Pycha, uwielbiam truskawki, dodam do ulubionych

pauluna

24.08.2010 16:12
to co lubie

RenataZ-et

23.08.2010 21:27
Aż ślinka cieknie na samą myśl o takim torciku... :)

Monika193

23.08.2010 19:51
pyszny

plocia

23.08.2010 11:33
ooo tak to jest to co chciałabym zjeść

marzencia2007

31.07.2010 11:11
az szkoda ze nie ma zdjecia :) mniam!!

Klaudia007

19.07.2010 09:08
Mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat