Przepis i sposób przygotowania na: Tort wykwintny
Jaja 4 sztuki
Mąka 1 szklanka
Cukier puder ½ szklanka
Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Krem:
Masło 2 kostki
Jaja 2 sztuki
Żółtka 2 sztuki
Cukier puder 20 dag
Ananasy 1 puszka
Gorzka czekolady 1 tabliczka
Rodzynki 5 dag
Orzechy 5 dag
Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Upiec biszkopt w temperaturze 160 stopni. Gdy ciasto ostygnie przekroić na 3 krążki.
Krem: jaja i żółtka utrzeć z cukrem. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem.
Drugą z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemną, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować.