Przepis i sposób przygotowania na: Schab z rękawa -,,na zaś -1 „:
Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie. Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach.
Do sosu potem (na 2 szklanki sosu z rękawa):,1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni, lub żurawiny ), 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego,1 łyżka masła, 1 kromka razowego chleba (gruba bez skórki),½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %.
Z oleju i przypraw ( do schabu, miodu, pieprzu, papryki, majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab (ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz). Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć. Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Schab wystudzić. Kroić w plastry. Do garnuszka włożyć masło. Wlać sos od pieczenia. Dodać konfiturę i sos sojowy. Wrzucić chleb. Gotować na małym ogniu 5 minut. Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ). Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.
Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem.
Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu. Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba.Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie. Połowa roboty i duża oszczędność.