kapusta kiszona

kapusta kiszona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 główki kapusty

  • Ok. 10 marchewek

  • 8-10 dag soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Główki kapusty przetrzeć na szatkownicy, marchewkę oczyszczoną na tarce o grubych oczkach zetrzeć. Kapustę wymieszać z solą w misce- odstawić, na drugi dzień wymieszać z marchewką startą- układać bardzo ciasno w słoikach- ugniatając tak mocno aż na wierzchu pojawi się sok. Kapusty w słoiku powinno być tak dużo nałożone że mamy trudność z jego zamknięciem. Słoiki postawić w ciepłym miejscu. Kiedy ze słoika zacznie się wydobywać piana, odkryć słoik i poprzekłuwać kapustę w kilku miejscach, w ten sposób uwalnia się nadmiar gazów. Słoiki ponownie zamknąć po 10 dniach kapusta jest gotowa, należy znaleźć jej wtedy chłodne, ciemne lokum.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kate.500

13.06.2011 08:22
najzdorwsza na zime...

buksiak12

03.09.2010 13:14
ciekawy przepis

buksiak12

03.09.2010 13:14
ciekawy przepis

Dorota71

03.09.2010 12:28
mniam mniam kocham kapustę w każdej postaci

Dorota71

03.09.2010 12:28
mniam mniam kocham kapustę w każdej postaci

Emilia22

03.09.2010 11:12
fajnie wygląda

Emilia22

03.09.2010 11:11
bardzo interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat