Paprykarz z żółciaka

Paprykarz z żółciaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg owocnika żółciaka siarkowego

    ok. 1
  • strąku papryki żółtej i czerwonej

    po 1
  • strączka papryczki chili

    1/2
  • duże pomidory + 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

    2
  • łyzki mąki pszennej

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółciaka dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w plastry i obgotować kilka minut we wrzątku. Osączyć dobrze i pokroić w paski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, chili posiekać. Pora po dokładnym umyciu pokroić w półplasterki, tak samo pokroić cebulę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z papryką (dużo!) i opanierować paski grzyba. Smażyć je do na oleju. Gdy się zrumienią dodać cebulę, pora i papryki, smażyć kilka chwil aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory, koncentrat i podlać kilkoma łyżkami wody. Doprawić prowansalskimi i solą, dusić 15 min.. Doskonale smakuje ze świeżą bułką. Żółciak po ugotowaniu i usmażeniu konsystencją przypomina mięso kurczaka.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

17.06.2012 08:16
ciekawe składniki

Iiiiii

15.04.2012 18:21
pycha

Grażyna13

21.09.2010 09:12
Chętnie bym tego spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat