Przepis i sposób przygotowania na: drobiowe szaszłyki
kładniki:
Marynata 1:
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy
średniej wielkości pieczarki (ok. 50 dag)
Marynata 2:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag)
ostra papryka w proszku
Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę, Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Smacznego.