Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto waniliowe z Savoie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru pudru 125 g.
jajek 4 szt.
mąki pszennej 60 g.
cukru waniliowego 1 paczka
mąki ziemniaczanej 30 g.
soli szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto waniliowe z Savoie

Ten przepis poznałam we Francji ale w Rennes w Bretanii, nie w Savoie.

PRZYGOTOWANIE: Podgrzać piecyk do temp. 160C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić ja 1 łyżką cukru. Żółtka ucierać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą aż do uzyskania masy gęstej śmietany. Dodać mąkę, kartoflankę i dobrze wymieszać. Dodać delikatnie mieszając pianę z białek. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki wysypanej mąką, piec 40 min. Gdy wystygnie pokroić w kromeczki. Podawać polane polewą owocową. Wg mnie może być też mus, konfitura,… lub lody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 04.05.2013 10:26
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak