Jaja a’la Villeroi

Jaja a’la Villeroi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    12 szt.
  • cebuli

    2 szt.
  • cienkich parówek

    10 szt.
  • pieczarek

    30 dag
  • masła

    2 łyżki
  • mozzarelli

    15 dag
  • sól, pieprz, świeży szczypiorek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, oczyścić z łupinek i każde przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz umyte, osuszone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Całość przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć i wyjąć na metalowe sito. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć cienkie parówki pokrojone w kostkę, a następnie kolejno układać połówki białek z ugotowanych jajek oraz pieczarki podsmażone z cebulką. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni, aby się parówki przysmażyły. Pod koniec podpiekania wyjąć, posypać startą mozzarellą i wstawić ponownie do piecyka, aby ser się roztopił. Przed samym podaniem posypać startymi na tarce o drobnych oczkach żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat