Lody brzoskwiniowe

Lody brzoskwiniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwiń z puszki (mocno schłodzonych)

    1/2
  • śmietany kremówki 36%

    250 ml
  • cukru pudru

    2 łyżki
  • dekoracja

  • gumy do żucia w kulkach

  • rurki waflowe

  • kilka listków świeżej miety

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie pokrój w kostkę. Odłóż ½ szklanki pokrojonych owoców. Pozostałe owoce mocno schłodź.

Lody włóż do zamrażalki na 6 do 12 godz. (aby nie roztopiły się podczas przygotowania należy mocno je zmrozić).

Ubij śmietanę i schowaj ją do lodówki. Bitą śmietanę możesz też mrozić podobnie jak lody i formować z niej dekoracyjne kształty.

Przygotuj sos brzoskwiniowy: zmiksuj pół szklanki odłożonych wcześniej brzoskwiń z cukrem pudrem.

Zmiksuj lody z owocami lody i włóż ponownie na co najmniej kilka godzin do zamrażalki (możesz też jeść lody od razu, ale wówczas lepiej mieszać lody z owocami łyżką, nie mikserem). Pamiętaj, aby owoce przed połączeniem z lodami dobrze schłodzić.

Bitą śmietaną wyłóż dno pucharków i poukładaj na niej lody brzoskwiniowe. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i polej sosem brzoskwiniowym. Do dekoracji możesz też użyć rurek waflowych, kolorowych gum do żucia w kulkach i listków świeżej mięty.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat