Kruche paski naleśniczków na maślance

Kruche paski naleśniczków na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    3 szt.
  • mąki pszennej

    30 dag
  • maślanki

    250 ml
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukru pudru

    10 dag
  • soli

    1 szczypta
  • oliwy z oliwek

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, 4 dag cukru pudru, sól i proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać maślankę, 50 ml oliwy z oliwek i żółtka. Wszystko utrzeć i dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać i smażyć naleśniczki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Powinny być puszyste i lekkie jak biszkopt, a ponadto nie powinny za bardzo się zrumienić. Ostudzić. Każdy naleśnik pokroić w paski o szerokości około 2 cm. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucać plastry naleśników i smażyć na rumiano. Wyciągnąć, osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć na talerzu w piramidkę. Posypać cukrem pudrem.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchareczekjeden

29.02.2012 07:17
smaczne

AgaS10

27.02.2012 09:59
fajne:)

irenka

04.06.2011 22:36
pyszności

Małgorzata106

24.05.2011 21:37
pycha

pioge7

15.05.2011 09:20
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat