Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem :

Sos gulaszowy z mączką grzybową i razowcem :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki ) ,4 cebule ,2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie ,3 łyżki mączki grzybowej,2 kromki zmielonego suszonego razowca

  • sól,pieprz mielony,2 łyżeczki mielonej papryki,Przyprawa do zup Kucharek- w płynie ,4 szklanki wody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić mięso i cebulę w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować .

Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

13.03.2011 09:41
nie robiłam jeszcze ale zasługuje na to więc wypróbuję ;)

Joanna108

31.10.2010 15:49
Też robię taką mączkę z grzybów, a konkretnie z suszonych trzonków. A sosik bardzo fajny i zaraz trafi do mojej księgi :).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat