Przepis i sposób przygotowania na: czekolada plastyczna
Dodaję miód i mieszam, nie za długo, tylko do wymieszania składników (zmienia konsystencje i szybko twardnieje).
Wylewam na papier (taki zwykły z drukarki nie do pieczenia i podkładam ręcznik papierowy - chodzi o to by wsiąknęło jak najwięcej tłuszczu ) i zostawiam na 2-5 godzin.
Zdejmuję z papieru i zagniatam ogrzewając w dłoniach(dobrze jest to robi w rękawiczkach) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).
czekoladę wałkuję, robię wzorki, figurki itd.
niewykorzystaną czekoladę plastyczna możecie trzymać w lodówce lub szafce
można też tak (wszystko zależy od czekolady - gatunku firmy... ) -
ciemna czekolada:
455 g gorzkiej czekolady
2/3 kubka (225 g) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem prawdziwym)
Biała i mleczne czekolada:
455 g białej lub mlecznej czekolady
1/2 kubka (168 g) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem prawdziwym)