Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekolada plastyczna

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolady 200 g 2 tabliczki
miodu płynnego 70-75 g

Przepis i sposób przygotowania na: czekolada plastyczna

W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę (mleczna deserowa może też być biała o jak najmniejszej zawartości tłuszczu ) .
Dodaję miód i mieszam, nie za długo, tylko do wymieszania składników (zmienia konsystencje i szybko twardnieje).
Wylewam na papier (taki zwykły z drukarki nie do pieczenia i podkładam ręcznik papierowy - chodzi o to by wsiąknęło jak najwięcej tłuszczu ) i zostawiam na 2-5 godzin.
Zdejmuję z papieru i zagniatam ogrzewając w dłoniach(dobrze jest to robi w rękawiczkach) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina).
czekoladę wałkuję, robię wzorki, figurki itd.
niewykorzystaną czekoladę plastyczna możecie trzymać w lodówce lub szafce

można też tak (wszystko zależy od czekolady - gatunku firmy... ) -
ciemna czekolada:
455 g gorzkiej czekolady
2/3 kubka (225 g) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem prawdziwym)
Biała i mleczne czekolada:
455 g białej lub mlecznej czekolady
1/2 kubka (168 g) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem prawdziwym)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 31.01.2013 20:36
ciekawe
adagio 21.07.2012 20:04
smak czekoladowy bez zmian ale plastyczna dzięki niej zwykły tort zmienia się w arcydzieło
1j1o1l1a1 21.07.2012 17:01
ciekawa jestem, czy lepsze od zwykłej czekolady ?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak