Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie grzybki
Na ciasto:
3 szklanki mąki,
1 kostka margaryny,
1 szklanka śmietany kwaśnej.
Na krem:
3 szklanki mleka,
2 opakowania cukru wanilinowego,
150 g cukru,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki krupczatki.
Dodatkowo:
marmolada malinowa,
białko,
mak.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Z mąki, margaryny i kwaśnej śmietany wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Z jednej części ciasta formujemy kapelusze. Z drugiej części ciasta formujemy spody kapelusza. Z trzeciej części wykrawamy koła, nakładamy na nie po pasku marmolady i formujemy nogi grzybków. Grubszą część uformowanych nóg grzybków maczamy w białku a następnie obtaczamy w maku. Każdą część grzybka układamy z osobna na blaszy wyłożonej pergaminem i pieczemy na jasno-złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru wanilinowego i zwykłego cukru. Do trzeciej szklanki mleka wbijamy żółtka i dodajemy mąkę ziemniaczaną i krupczatkę. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy. Przestudzony krem dodajemy do utartego masła i dalej ucieramy. Tak przygotowanym kremem nadziewamy kapelusze, nakrywamy je spodami, które po środku również kremujemy i łączymy z nóżkami grzybków. Możemy dodatkowo przygotować polewę i polać nią kapelusze grzybków.