Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pychotka
Na ciasto:
400 g mąki,
4 żółtka,
200 g margaryny,
160 g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
powidła malinowe,
orzechy włoskie.
Na pianę:
5 białek,
20 dkg cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Na masę:
5 żółtek,
200 g cukru,
500 ml mleka,
6 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Proszek do pieczenia, mąkę przesiewamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Przygotowujemy pianę: Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Orzechy siekamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Na pierwszą wylewamy połowę piany i posypujemy połową orzechów. Pieczemy. Na drugiej części ciasta wylewamy drugą połowę przygotowanej piany i posypujemy pozostałymi orzechami. Również pieczemy. Ciasta pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością mleka. Resztę mleka gotujemy, dodajemy utarte żółtka i mieszamy z ziemniaczaną mąką. Studzimy. Placki przekładamy masą i pozostawiamy ciasto do schłodzenia.